onsdag 9. desember 2009

Oppgave 1.



Jeg har valgt å skrive om filosofene Aristoteles, Simone de Beauvoir, og Konfutse. Først vil jeg skrive kort om deres syn på kjønn og kjønnsroller, for så og påpeke enkelte likheter og ulikheter.
Aristoteles ble født i 384 f.Kr. Han var en gresk filosof og naturforsker. Aristoteles mente at målet med livet var selvrealisering. Av den grunn kan Aristoteles virke nokså moderne. Hans syn på kvinner derimot var veldig negativt og gammeldags. Aristoteles tenkte seg mennesket inn i en rangordning som omfatter hele naturen. Derfor tenkte han seg også at kvinner og menn var rangert. Han mente kvinner var mindre verdt enn menn, akkurat som han mente at slaver var mindre verdt enn frie borgere. Kvinner var defekte menn i hans øyne. De var ikke fullt utviklet. Av den grunn kunne de heller ikke gjøre det menn kunne og manglet enkelte evner. Kvinner kunne ikke delta politisk, fordi de manglet innsikt og mannen hadde herredømme i familien. Det negative synet på kvinner som Aristoteles hadde, har hatt stor innflytelse helt fram til våre dager.

Simone de Beauvoir ble født i 1908 i Paris. Hun har inspirert mange kvinner med sin filosofi. Hun er mest kjent for at hun utviklet sin eksistensialistiske filosofi i feministisk retning. Hun var opptatt av kvinners situasjon i samfunnet. Hun mente at kvinnen ble fremmedgjort ved at hun ble et objekt for mannen. Det er nettopp mannen som har bestemt hvordan kvinnen skal oppfattes. Mannen tar på seg rollen som subjekt, den absolutte, mens han definerer kvinnen som ”den andre”. De Beauvoir hadde som mål at kvinner skulle vinne tilbake suvereniteten over sitt eget liv. Hun argumenterer for at kvinner og menn skal være likestilte, selv om de er forskjellige. Det er både urettferdig og umoralsk å bruke kjønnsforskjellene til å utnytte kvinner. Det er særlig to misforståelser vi må unngå, hevder de Beauvoir. Den første er ideen om at kvinner må bli som menn for å kunne være frie og uavhengige. Den andre er tendensen til passivisering, som ligger tradisjonelt i kvinners oppdragelse.

Konfutse ble født i år 551 f.Kr. Han er en av de mest betydningsfulle filosofene utenfor den vestlige verden. Hans etikk er preget av at det er mannens verden han beskriver. Han mente at gutter skulle behandles bedre enn jenter, og slik var den vanlige oppfatningen i datidens samfunn. Det finnes svært lite i hans verk om kvinner. I det lille som finnes gir han uttrykk for den tradisjonelle nedvurderingen. I Analektene finner vi følgende utsagn: ” Mesteren sa: Kvinner og tjenere er de vanskeligste å behandle. Hvis du lar dem komme innpå deg, slutter de å være ydmyke, og hvis du holder dem på avstand, klager de over det. ”

Det finnes enkelte forskjeller mellom de tre filosofene når det gjelder deres syn på kvinner og deres kjønnsrolle. Det er mange likheter mellom Aristoteles og Konfutse sitt syn på kvinner. De er tradisjonelle og har et gammeldags syn på kvinner, da de undervurderer dem og mener at de ikke er like mye verdt som menn. Aristoteles har skrevet opp sine tanker og meninger om kvinner og deres rolle i samfunnet, mens Konfutse nesten ikke har skrevet om kvinner i det hele tatt. Han deler tydeligvis det tradisjonelle synet på at kvinner er verdt mindre enn menn. De Beauvoir deler ikke deres syn på kvinner, tvert i mot. Hun har et mye mer moderne syn på kvinner enn Aristoteles og Konfutse, og mener at kvinner og menn burde være likestilte i samfunnet. Hun er født mye senere enn de mannlige filosofene, og dette kan være en grunn til at hun tenker så annerledes. I tillegg er hun selv kvinne og meget sterk intellektuelt sett. Hun har, gjennom egne erfaringer, innsikt i hva kvinner besitter av personlige ressurser. Dette har nok også en stor betydning på hennes forskning.
Kilder:
Lærebok, tro og tanke. Side 252 – 253, 257 – 258, 260 – 261.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar