onsdag 9. desember 2009

Oppgave 2.

Oppgave 2.




Det er mange sider ved hinduismen som er verdt å nevne. Ikkevold er en viktig verdi, og det er nettopp dette som har gjort størst inntrykk på meg i denne religionen. Ikkevold- prinsippet avviser fysisk vold som et virkemiddel for og nå et mål.

Bruk av vold og våpen fører til mange ødeleggelser i verden. Mange konflikter blir løst ved hjelp av slike metoder, og dette skaper frykt og maktesløshet snarere enn løsninger eller fred mellom mennesker. Krig, som er systematisk bruk av ulike former for vold, får de mest grusomme følger både for alt levende liv, og for naturen i seg. Folk mister hjemmet sitt, det skaper sult og lidelser, og ikke minst tap av menneskeliv. Store ødeleggelser i naturen, skaper umulige livsforhold og mange må legge på flukt. Selv om bruk av våpen og voldelige midler ikke alene er ansvarlig for all krig og elendighet, så spiller disse virkemidlene en avgjørende rolle. Jeg tror at det finnes bedre måter å håndtere konfliktsituasjoner på, og jeg synes at ikkevold- prinsippet er et bra grunnlag å arbeide ut fra.

Mahatma Gandhi er en sentral person innenfor hinduismen, og for meg et menneske jeg forbinder med de positive sider av religionen og ikkevold- prinsippet. Han dedikerte mesteparten av sitt liv til å løse konflikter med passiv motstand og brukte midler som demonstrasjoner, sultestreiker, blokader, boikott, sivil ulydighet og ikke – deltagelse for å nå sine mål. Han stod fast ved sin tro, selv da ingen andre gjorde det og han ble møtt med stor skepsis. Han viste at det er mulig å finne alternative metoder for å oppnå viktige mål, som ikke bryter med den sentrale verdien alle religioner deler, nemlig ønsket om fred mellom mennesker.
Jeg tror at om mennesker ikke hadde benyttet seg av voldelige midler, ville vanskelige situasjoner blitt løst mer effektivt, og det ville ført med seg mindre sorg og ødeleggelser. Mange vil nok synes at ikkevold- prinsippet virker mindre effektivt, nettopp fordi man ikke får ”respekt” skapt av frykt og makt. Men ikkevold- prinsippet er rettet inn mot sosial endring og er en måte å få fremmet sitt budskap på uten å krenke den andre parten.

Etter andre verdenskrig ble FN dannet for å forhindre en tredje verdenskrig. Alle land som har undertegnet FN pakten, har forpliktet seg til å arbeide for fredelige løsninger på konflikter. I verden i dag er antall kriger mellom land redusert, mens antall borgerkriger har økt voldsomt. Det kan synes som en helt umulig oppgave å skape fred i en verden som er så mangfoldig, og med land og folkegrupper med så ulike behov og mål. Det betyr ikke at man ikke skal fortsette å forsøke. Hinduismens prinsipp om ikkevold bør være en inspirasjon for hele verden.

Kilder:
http://isammeverden.cappelendamm.no/c18003/sammendrag/vis.html?tid=22177
http://no.wikipedia.org/wiki/Hinduisme
http://no.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar