onsdag 9. desember 2009

Oppgave 3.

Oppgave 3.



Dette bildet hører hjemme i kristendommen. Bildet viser en figur som minner om Jesus. Jesus pleier å være fremstilt som en mann med langt hår, skjegg og ikledd kjortel, akkurat som på bildet. Foruten våpenet, er stemningen i bildet idyllisk og fargene er i harmoni. Det er brukt mye jordfarger i bildet, noe som virker beroligende. Dessuten ser mannen avslappet ut, til tross for at han holder i våpenet. Dette bildet skiller seg ut fra de tradisjonelle bildene som viser religiøse skikkelser, ved at det inneholder et gevær. For meg er geværet noe av det aller første jeg legger merke til. Geværet virker som et fremmedelement. Det er hentet fra vår tid og hører ikke ”hjemme” i bildet.

Et symbol som er brukt i dette bildet er nettopp våpenet. Geværet som Jesus holder rundt er, for meg, svært unaturlig. Jeg er selv ikke kristen, men forbinder kristendommen og Jesus med blant annet kjærlighet og fred. Våpen derimot, forbinder jeg med alt annet enn dette. Jeg forbinder det med hat, vold og død. Bildet kan tolkes på mange måter og kan skape store reaksjoner for en som er kristen. Det er både provoserende og tankevekkende.


Religion er et vanskelig tema å diskutere, nettopp fordi det finnes så mange ulike meninger og syn på hvordan situasjoner skal løses og hvordan man skal leve. For mange er religion en redning. Når ting er vanskelig finner de håp og styrke i seg selv. De finner en mening med livet. Men, mange mener at religion er roten til mye vondt. Flere kriger og konflikter som har kostet mange menneskeliv, har bakgrunn i religiøs uenighet.


Dessuten kan religion oppleves påtrengende for mennesker som ikke er troende og den kan også virke fordømmende. Mange mennesker har det vondt fordi de ikke er sånn som religionen sier de skal være. Et eksempel er homofili, som mange kristne fordømmer og ser på som en stor synd. Enkelte mennesker prøver å forkynne budskapet sitt ved og ”brøyte” seg inn i menneskers liv gjennom å skape frykt hos andre. Frykten for å havne i helvete er reell for mange, og enkelte kristne dømmer andre menneskers levesett. Dette kan sees som en parallell til våpenet. Våpenet skaper også frykt hos andre, og kan brukes for å tvinge andre mennesker. Jeg tror dette er et budskap som personen som har malt bildet vil få fram, at religion ikke bare representerer kjærlighet og fred, men at det også kan føre til frykt og ødeleggelser. At religioner i seg selv er et slagkraftig våpen og kan utgjøre mye, både godt og vondt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar