torsdag 3. juni 2010



Oppgave 6.

Hvorfor er islamsk kunst tilbakeholden med å avbilde personer?

Islam har bildeforbud. Bildeforbudet skal først og fremst motvirke avgudsdyrkelse, men blir tolket forskjellig avhengig av troende. De fleste retninger i islam har regler som forbyr framstillinger av levende vesener i religiøs sammenheng. Koranen advarer kraftig mot avgudsdyrking, men inneholder ikke noe direkte forbud mot bilder.

I ortodoks sunnisme er det forbudt å avbilde levende vesener, men i sjiaislam blir ikke bildeforbudet tolket så strengt. Mange sjialedere aksepterer nå portretter av hellige personer, dersom de er respektfullt utformet. Flere portretter av kjente profeter i Islam, er populære i mange land der sjiaislam dominerer. Utenfor den strengt religiøse sammenhengen er det mindre vanlig med forbud mot bilder. De fleste muslimer i dag lever som andre omgitt av både bilder, med TV, reklame og fotografier. De aller fleste retninger innen Islam, har likevel strengt forbud mot bilder av Gud og profeter, inkludert den viktigste profeten Muhammed. Forbudet overholdes særlig strengt i moskeene. Kunsten der skal ikke framstille noe som kan avlede oppmerksomheten fra Guds storhet.

Hvorfor blir det brukt et dekke foran ansiktet når profeten Muhammed avbildes?

Grunnen til at det blir brukt et dekke foran ansiktet til Muhammed når han avbildes, er en følge av bildeforbudet som er i Islam. Grensen for avbildning går ved profetens ansikt. Vi kan finne eksempler på islamsk kunst som avbilder levende vesener, men ofte ser vi at ansiktene er visket bort eller at de har et slags forheng. Andre tolker forbudet enda strengere, slik at man ikke kan avbilde profeter i det hele tatt, men at man kan bare gjengi bilder av mennesker. Noen er enda strengere og mener at enhver avbildning av levende vesener er forbudt.


Hva blir de tre hovedformene av islamsk ornamentikk kalt, og hva symboliserer de?

De tre hovedformene innenfor islamsk ornamentikk kalles:
-Geometrisk ornamentikk, som står for verden og Gud.
-Kalligrafisk ornamentikk, som står for åpenbaringen.
- Blomsterornamentikk, som står for paradiset.

Hvorfor symboliserer kalligrafi åpenbaringen?

Koranen er det aller helligste for muslimene. Den beskriver direkte ord fra Gud. Man kan si at Koranen er selve åpenbaringen. Den ble overbrakt Muhammad på arabisk og derfor er arabisk det hellige språket.Når muslimene skal uttrykke seg kunstnerisk, bruker de språket, - og først og fremst Guds ord. Guds ord finner de i Koranen.Den arabiske kalligrafi har sitt utspring i ønsket om å gi Guds ord den skjønnest mulige jordiske form; og kalligrafien har utviklet seg sammen med arkitekturen til å bli den mest betydningsfulle kunstart i islams verden. Vi finner blant annet kalligrafi i moskeer, bøker, kunstnerisk utformede surer fra Koranen.
Hvorfor symboliserer blomsterornamentikk paradiset?

Blomsterornamentikk gir mulighet til å bruke flere former, farger og variasjoner i utsmykningen av moskeer og gjenstander som blir dekorert. Blomstene symboliserer skjønnheten i skaperverket, og blomsterornamentikken er derfor en hyllest til skaperen. Samtidig minner de om paradiset, ettersom hagen er et bilde på den endelige frelsen i islam.








Kilder:
http://www.hlsenteret.no/kunnskapsbasen/tradisjoner/islam/207
http://104sidselvim.norsknettskole.no/islam.html
http://104sidselvim.norsknettskole.no/islam.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Kalligrafi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar