torsdag 3. juni 2010

Oppgave 8.

”Forklar forskjellen på det gamle og det nye testamentet.”

Den kristne bibel er delt inn i to hoveddeler. Den første del kalles Det gamle testamentet og den andre delen kalles Det gamle testamentet. Det nye testamentet tar for seg tiden etter Jesus fødsel, mens Det gamle testamentet omhandler skapelsen og tiden før Jesus blir født. Dette er hovedforskjellen mellom de ulike tekstene. Det gamle testamentet ble skrevet på hebraisk til hebreerne (H. K Sørdal). Det nye testamentet ble skrevet ned på gresk til grekerne, enda en god del av det først var overlevert på arameisk, som var Jesus og de første disiplenes dagligspråk. Det gamle testamentet har 39 bøker, i forhold til det nye testamentet som bare har 27. Det er altså en forskjell i de to testamentenes lengde, der Det gamle testamentet er lengst. De to bøkene er også skrevet i to ulike tidsepoker.

Det gamle testamentet kan deles inn i fire grupper: Mosebøkene, de historiske bøkene, profetbøkene og de poetiske bøkene. Det nye testamentet inneholder også fire grupper. Disse kan betegnes som evangelieskriftene, apostlenes gjerninger, brevene og Johannes åpenbaring. I Kristendommen ser man på både Det gamle og Det nye testamentet som viktig. Likevel er Det nye testamentet det viktigste for mange kristne, da det omhandler Jesus og hans liv. I Jødedommen er Det gamle testamentet viktigst og de ser på det som den eneste hellige skrift. Det står sentralt i Det gamle testamentet at jødene er Guds utvalgte folk. I jødedommen kalles det vi kristne betegner som Det gamle testamentet, Tanákhen. Det gamle testamentet bygger på lovene, de ti bud – der står Moses, loven og tempelet som sentrum. Man kan se store forskjeller på bruk av sjangere i Det gamle og nye testamentet. I Det gamle testamentet finner man visdomsbøker, apokalypitikk, poesi og noveller. I Det nye testamentet finner man hovedsakelig evangeliene og brevlitteratur.

I Det gamle testamentet er det skrevet ned mye om hva som kommer til å skje i fremtiden. I profetbøkene forteller profetene hva som skal komme – hvilke åpenbaringer som vil skje og at en frelser vil komme til verden. Hovedinnholdet i Det nye testamentet er Jesus – hans liv og virke, hans død og oppstandelse. Det gamle testamentet inneholder altså oppfyllelse av de profetiene som ble gitt i Det gamle testamentet. Det gamle testamentet ble skrevet ned fra ca. år 900 til ca. år 400 f.Kr. Det nye testamentet derimot, ble skrevet ned ca. fra ca. år 50 e.Kr. til ca. år 100. Til tross for at de ble skrevet i ulike tidsepoker, er det en nær forbindelse og sammenheng mellom Det gamle og Det nye testamentet. Men i tid henger de ikke helt sammen.

”Kirken hevder at Bibelen er Guds ord. Hvorfor er dette et trosspørmål og ikke spørsmål vitenskapen kan svare på?”
Religion og tro er vanskelig å forklare. Ofte oppstår det diskusjoner og konflikter om hvorvidt noe er sant eller ikke rundt dette temaet. De fleste forskere er enige om at Jesus faktisk levde og vi har mange historiske kilder som støtter opp under denne påstanden. I naturvitenskapen opererer man med størrelser. Det er enkelt å bevise noe ved å ta i bruk fysiske lover og regler. Det er lettere å forholde seg til håndfaste bevis og utregninger. Å bevise at Jesus Kristus virkelig var Guds sønn er derimot ikke like enkelt. Det er ikke mulig å bevise at Jesus var Guds sønn. Derfor tviler de fleste vitenskapsmenn dette – at Jesus hadde spesielle evner og gjorde mirakler, selv om utallige fortellinger, brev og skrifter forteller om hans liv og virke på jorda.

På samme måte betviler forskere og naturvitenskapen andre sentrale hendelser innen kristendommen. Kristne vil nok hevde at jorden ble laget av Gud i løpet av seks dager, at alle mennesker er etterkommere av Adam og Eva. Vitenskapsmenn tror på nyere teorier som ”The Big Bang Theory” og evolusjon. I kristendommen er tro en overbevisning om at Gud finnes og at han har materialisert seg først og fremst gjennom Jesus Kristus. Kristne vil derfor si at bibelen er Guds ord, fordi det handler om Gud sine handlinger og hva Gud gjorde gjennom Jesus Kristus i følge den kristne troen.

Til tross for at det er mange uenigheter om hvorvidt religion er virkelig eller ikke, tror jeg ikke vitenskapen noen gang vil klare å bevise det. Religion er en del av vår kultur og en del av mennesker. Det finnes ingen tvil om at tro er viktig
for mange av oss. Man kan diskutere og analysere bibelen så mye man vil, men den vil fortsatt bety mye for troende. Der kan man finne håp, glede, trøst og svar på spørsmål man har.





Kilder:
http://www.bibel.no/nb-NO/Hovedmeny/OmBibelen/Tilblivelse.aspx
http://ehoines.home.hive.no/religion-livssyn-og-etikk/20092010/22-det-gamle-og-det-nye-testamentet-karakteristiske-forskjeller
http://kvitsoybedehus.oppdateringsfabrikken.no/images/Bibel3.jpg
http://www.nrk.no/contentfile/file/1.3070264!img3070235.jpg
http://no.wikipedia.org/wiki/Det_gamle_testamente

Lærebok i religion: Tro og Tanker – kapittel 9, side 154 – 158.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar