fredag 4. juni 2010

Oppgave 9.

”Jesus møter Muhammed. Hva ville de ha diskutert? Gjennom samtalen se for deg at de tar for seg den betydningen Jesus har i kristendommen, med den stillingen Muhammed har i Islam.”

Jesus er Guds sønn, men også et menneske. Han spiller en stor og viktig rolle for alle kristne i verden. Han ble korsfestet, og stod opp igjen fra de døde, slik at vi kunne få tilgivelse og evig liv. Noe av det viktigste med tiden Jesus var på jorda, var hvordan han levde. For mange mennesker var han et godt forbilde. Jesus tilbrakte mye tid med mennesker som var utstøtt ellers i samfunnet – han hjalp både horer og slaver. Han helbredet mennesker og var god mot alle uansett yrke, kjønn og status.

Muhammed er den mest sentrale personen i Islam. Fortellinger om livet hans hører uløselig sammen med viktige begivenheter i Islams historie. Han var ikke Guds sønn slik som Jesus, men gjennom måten han levde på, ble han et forbilde for alle muslimer, slik Jesus ble for kristne. Han var eksemplarisk både religiøs, sosialt og politisk, og var Guds høyre hånd. Som profet viste han andre menneske veien til Gud. Muhammed står for det gode i Islam, og han viste veien til frelse.

En av de store utfordringer i verden i dag er å skape fred og fordragelighet mellom ulike folkegrupper. Den siste tiden har vi sett at forholdet mellom muslimer og kristne har blitt stadig mer anspent og vanskelig. Særlig etter terrorangrepet den 11. september i 2001 og karikaturtegningen av Muhammed ble trykket, har vi merket en kraftig økning av terror, hat, fordommer og krig mellom disse to religionene. Midtøstenkonflikten bidrar også til dette.

Nettopp fordi Muhammed var både en religiøs og politisk leder, så spiller han en viktig rolle i utformingen av Islam som politisk system. De fleste kristne samfunn i verden bruker ikke religionen i politiske sammenhenger. De holder for det meste religion og politikk adskilt, selv om mange lover og leveregler har utgangspunkt i kristne verdier.

Hadde Jesus og Muhammed satt seg ned og diskutert i dag, tror jeg de ville uttrykt en sorg for at forholdet mellom muslimer og kristne har blitt svekket. Jeg tror de ville synes at muslimer og kristne legger altfor stor vekt på hvilke forskjeller som finnes mellom religionene, istedenfor å finne likheter mellom dem. Det finnes bare en Gud. Det vil si at både muslimer og kristne egentlig tror på den samme Guden. Imidlertid er det slik i Islam at Gud er en. I kristendommen er Gud treenig, og det er en markant forskjell i gudsbildet. For muslimene er Guds enhet svært viktig, og mange er derfor kritiske til den kristne treenighetslæren. For de kristne er disse tre ett vesen, mens muslimer ser på dette som en form for polyteisme. Men i begge religionene så er Gud en kjærlig far som har skapt alt, og som kjenner til alt som skjer og skal skje. Vi har altså felles opphav og er alle å betrakte som i familie med hverandre.

Vi er skapt med fri vilje, og kan velge å gjøre gode eller onde handlinger. Når dommedag kommer skal vi bli dømt av Gud ut ifra hvordan vi har levd våre liv. Jesus og Muhammed ville nok vært fortvilet over at så mange mennesker ikke lever som brødre og søstre på jorda, og ikke bruker dem som forbilder for sin livsførsel. Når mange mennesker ikke respekterer hverandre, men kriger og skaper konflikter, er dette det motsatte av hva Jesus og Muhammed ville ha ønsket. Muslimer ser på Jesus som en av profetene, der Muhammed er den viktigste, men kjernen i begge religionene er at man skal være et godt menneske.

Jeg tenker at diskusjonen også vil handle om de ulike måtene troende tolker sine hellige skrifter på. For mange konflikter i dag handler om ulike retninger innenfor Islam eller Kristendommen, der troende innenfor samme religion ser ned på hverandres måte å tro på. Mange er altså opptatt av hva som er den korrekte måten å leve på, og glemmer at den eneste som kan dømme oss og våre handlinger er Gud og Gud alene. Da blir vi fordomsfulle og ekskluderende overfor våre medmennesker, når vi bør legge vekt på at vi alle er verdifulle og har felles far. Dette skaper unødvendig mye lidelse på jorda, og tar fokus vekk fra viktigere oppgaver. I begge religionene er det fokus på at vi skal ivareta det guddommelige skaperverket, og med dagens miljøutfordringer blir ikke akkurat disse styrket av krig og konflikter. Jesus og Muhammed er helt sikkert triste over at vi har ødelagt store deler av verden med vår forbrukerkultur, og ville debattert hva som bør gjøres for å få oss menneske til å ta til fornuften og endre vårt levesett.



Kilder:
Læreboka i religion, Tro og tanke.
Side 121 – 126
Side 171 - 175

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar