torsdag 3. juni 2010

Oppgave 7.
”Kan interessen for fantasy i litteratur, film og dataspill tolkes som uttrykk for religiøs lengsel i vår tid? Vurder spørsmålet ut fra følgende påstand:”
"Et tiltakende antall mennesker opplever ikke modernitetens endimensjonale verden som tilfredsstillende. Det er et sug etter leveverdener som tilbyr noe mer, etter en spirituell dimensjon i livet. Å konsumere Harry Potter én måte å dekke dette suget på." (I.B. Neumann: "Religionen vender tilbake" Kronikk i Dagbladet 20.01.07, Tro og Tanke) (http://www.dagbladet.no/kultur/2007/01/20/489444.html)




Dette er et interessant spørsmål. Til tross for at store deler av den vestlige verden lever i materialistisk rikdom, i velregulerte samfunn der man har muligheter til å skape sitt eget liv og leve slik man ønsker, er det ikke nødvendigvis slik at man opplever at man er lykkelig. Vi mennesker har gradvis utviklet en avstand til religion og gudsbegrepet og har en usvikelig tro på vitenskap og fornuft. For mange oppleves livet som rutinepreget og full av frihet til å velge mellom mange muligheter, og det innebærer også et stort ansvar. Ansvar for å bli vellykket, gjøre de rette valgene, få noe ut av livet og oppnå anerkjennelse og respekt. Mange opplever et press i forhold til å bli vellykkede og tilfredsstille andres forventninger til hvordan man skal leve. For selv om vi har såkalt frihet, hersker det klare normer for hvordan vi ”bør” leve.

Kanskje blir dette for mange en innskrenkning av livet? At rammene for hva som er riktig blir for trange? Fantasy som sjanger tilbyr en mulighet til å gå inn i en annen verden, enten i form av data-spill, bøker eller filmer, og for mange fungerer dette som en flukt eller en atspredelse fra deres virkelige liv. For noen går det så langt at det virkelige livet nesten ikke er til å holde ut, og man investerer store deler av egen energi på fantasy-virkeligheten.

I mine øyne er fantasy en fri sjanger. Den tillater alt! Fantasy er verken fornuftsstyrt eller begrensende – alt er lov. Det er som eventyr for voksne. Foruten drama og spenning som er typisk for sjangeren, er det er viktig med gode historier og spennende karakterer. Man kan lage sin egen alternative verden til den virkelige verden, hvor det ikke finnes noen hindringer. Nettopp på grunn av dette, tror jeg at fantasy kan bety mer for mennesker enn bare underholdning.

En stor del av verdens befolkning tilhører ingen religion. Den eneste gjenværende stormakten i verden i dag er Amerika. Vi hører stadig ”God bless you and God bless America” fra amerikanske presidenter og andre velkjente mennesker i media. De siste årene har det vist seg at også dette landet har blitt mindre religiøst. Fritanke.no skrev før presidentvalget i fjor, at antallet amerikanske ikke-religiøse er fordoblet siden 1990 og nå utgjør omkring 15 % av befolkningen. Likevel er behovet for tilhørighet sentralt for alle mennesker og bety noe for andre.

Troen på mirakler kan være viktig for mange mennesker. Man får en følelse av håp når man kan se at utrolige ting kan skje, uten at det står en gud bak. At ikke - religiøse også kan finne trøst i noe når livet er tøft, og svar på vanskelige spørsmål. Det er nettopp dette som står i påstanden ovenfor - mennesker opplever ikke modernitetens endimensjonaleverden som tilfredsstillende. Det er et sug etter leveverdener som tilbyr noe mer, etter en spirituell dimensjon i livet. Selv om mange mennesker ikke tror på en Gud, tror jeg de fleste liker tanken på at det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi kan forstå.

Det finnes mange likheter mellom religion og interessen for fantasy. For det første opplever mange fans av filmer og bøker innenfor fantasy-sjangeren, en slags felles tilhørighet med andre fans. Dette kan føre til et fellesskap, hvor man deler like synspunkter og meninger. Akkurat slikt som i religiøse sammenhenger, som gudstjenester og møter. Man kan også trekke mange paralleller mellom hovedpersonene i film/litteratur og bibelen. De kan begge virke som forbilder for mennesker gjennom det de sier, mener, tenker og gjør. Fantasy og religion gir rom for håp, drømmer, tanker, spørsmål og svar. Mennesker kan finne trøst og få en liten pause fra den virkelige verden, hvor blant annet krig, sult og fattigdom er til stede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar